Iokucani

vertaling erediploma

Kroatië

EURO-CHILDREN

 

In tegenstelling tot de Tsjechische Republiek en Slovakije, zou de overgang van het oude naar het nieuwe regiem niet zonder bloedvergieten gebeuren. De oude veten tussen Kroaten en Serviërs tijdens de laatste eeuw zouden nu hun weerslag krijgen.
Van al de federale staten in het vroegere Joegoslavië lukte alleen Slovenië er in zonder grote politieke problemen een zelfstandige start te nemen. De aanwezigheid van Kroaten, Serviërs en Bosnische Moslims zou gans het grondgebied van Kroatië en Bosnië voor meerdere jaren in een ware burgeroorlog veranderen, met vele doden en nog meer vluchtelingen.

Vele vluchtelingen uit Bosnië : Euro-Children wil helpen

In 1993 ontving Euro-Children het verzoek ook iets te doen voor de Kroatische gezinnen die vanuit Bosnië gevlucht waren..Het eerste jaar waren het vooral kinderen uit de omgeving van Zagreb. In dat jaar kwamen er 47 kinderen, aantal dat elk jaar zou verhogen tot iets over de honderd, dank zij de samenwerking van Euro-Children met Caritas Banja Luka. Enkele jaren later bleek dat er een nog grotere nood was in een vluchtelingencentrum naast het stadje Gvozd, niet ver van Karlovac. Sindsdien kwamen er ook uit deze gemeente elk jaar meerdere kinderen.
Na enkele jaren verbeterde de toestand van de Bosnische-Kroaten in het Noorden van Kroatië (regio Zagreb), en kwamen er steeds meer inwijkelingen vanuit Bosnië in de regio Gospic en in het dorp Okucani (aan de Bosnische grens). Reeds enkele jaren werd met deze evolutie rekening gehouden.

kaart Kroatie

deugddoende vakanties voor kansarme kinderen bij gastgezinnen.

 

De directie van Caritas Gospic heeft aangeboden de plaatselijke vertegenwoordigers van Euro-Children (allen vrijwilligers) in deze regio te helpen bij de selectie en voorbereiding van de kinderen en tevens bij de voorbereiding van de administratieve documenten. We zijn zeer blij met deze hulp. Hoewel het werk van vrijwillige helpers ten zeerste wordt ge-

 

Gospic

 

waardeerd, is de hulp en begeleiding van beroepskrachten een noodzaak geworden: waar het gaat om kinderen, zeker in een land waar de gevolgen van de oorlog nog dagelijks merkbaar zijn. Deze nieuwe vorm van samenwerking zal ook de ouders van de kinderen geruststellen.

Om de regio te situeren kan u het kaartje hiernaast raadplegen

Ogulin is een stad die veel toeristen aantrekt, vooral in verband met de sport. We hebben uit deze regio reeds heel wat kinderen opgenomen, vooral uit Plaški, Josipdol en Ogulin zelf. Het groot probleem in deze regio is, dat er weinig industrie is. Een uitzondering is het toerisme, omwille van de mooi aangelegde sportinfrastructuur.
Wie echter in contact komt met de ingeweken Bosnische-Kroaten, vooral verdreven uit Banja Luka, vindt deze vooral aan de rand van de dorpen. Ze hebben er door de regering een stuk grond en eventueel een half afgewerkte woning gekregen. De solidariteit onder deze gezinnen is groot: ze helpen elkaar om de woning af te werken, en gebruiken elk beschikbaar stukje grond om er groenten te kweken. Zo is het leven, zelfs met werkloosheid, toch dragelijker dan terugkeren naar Banja Luka zonder enige hoop op werk.
Omwille van de moeilijke levensomstandigheden, zeer afgelegen en geen werkgelegenheid, trekken de meeste inwoners weg. We werden uitgenodigd de nieuwe school te bezoeken: de Kroatische regering heeft geen moeite en kosten gespaard ... maar van de vier klaslokalen waren er maar twee in gebruik, bij gebrek aan kinderen. En de toekomst wijst er niet op dat er volgend schooljaar meer zullen zijn ...

 

 

 

 

 

 

 

 

De ouders zorgen in dit kleine dorpje prima voor hun kinderen, maar de vakantieperiode is een probleem: er is absoluut niets voor de kinderen. Een familieuitstap met de kinderen naar Ogulin is zowat het enige, maar de kosten voor de autobus zijn zo hoog voor de gezinnen, dat dit een uitzonderlijk feest blijft.

Niet zo ver van de stad Gospic ligt een centrum, noem het een kleine stad of een groot dorp, Gracac. Tijdens de grote vakantie 2006 hadden we voor de eerste maal kinderen uit deze streek. Ze waren o.a. in Stekene, Halle, Torhout, Wervik, Lichtaart, Landegem, Marke, Rijkevorsel.. Het loonde dan ook de moeite deze families eens te bezoeken. De algemene tevredenheid van de kinderen was merkwaardig, en bij de meesten was er reeds zekerheid dat hun gastgezin hen voor 2007 opnieuw uitnodigde.
De Euro-Childrenvakantie in ons land was een buitengewone gebeurtenis voor deze kinderen. De meeste gezinnen hadden ook een hele geschiedenis achter zich, inclusief herhaaldelijk vluchten voor de aanvallers en zoeken naar een nieuwe woning. Werk is voor geen de vaders, tenzij in het buitenland. En toch vonden we hier blije mensen, die zeer bekommerd zijn om hun kinderen. En vooral dankbare mensen, voor alles wat onze gastgezinnen voor hen doen.

Nog steeds komen kinderen uit deze regio’s mee met ons project, hoewel hun aantallen zijn verminderd, is er nog steeds een behoefte voor sommige gezinnen aan ons programma. De samenwerking met Caritas Gospic wordt dat ook in het volgend jaar verder gezet.

 

 

samenwerking


Op 8 maart 2008 werd, in aanwezigheid van de bisschop Mile Bogovic een overeenkomst ondertekend, tussen Caritas Gospic
en Euro-Children.

Voor Caritas Gospic-Senj ondertekende de directeur, vicaris Luka Blaževic, voor Euro-Children onze directeur Arnould Poelman.


In de tweede helft van mei 2010 ontvingen we een uitnodiging van het stadsbestuur van Okučani om op 15 juni een erediploma in ontvangst te nemen. De stad wil hiermede Euro-Children danken voor de talrijke kinderen uit haar gemeente, die tijdens de voorbije tien jaar in ons land werden opgenomen door gastgezinnen.
Onze medewerkster ter plaatse, mevrouw Visnja Matosevic, heeft Euro-Children vertegenwoordigd en was ook zo vriendelijk een Engelse vertaling bij te voegen, zodat onze vrienden toch weten wat de inhoud is van het document. De dankbaarheid van het stadsbestuur gaat toch in de eerste plaats naar de gastgezinnen: ook dit jaar komen er nog verschillende kinderen en jongeren uit die gemeente.