gastgezin zoekt gastkind of omgekeerd

EURO-CHILDREN

 

Het is onze bedoeling met deze rubriek gezinnen te bereiken, die vroeger kinderen hebben opgenomen van Euro-Children. In vele gevallen wonen deze gezinnen niet meer op hetzelfde adres, sommigen zijn helaas ook al overleden. Euro-Children zal in 2014 reeds voor de 58ste maal kinderen uitnodigen. Dit betekent dat de eerste kinderen meestal zelf reeds met pensioen zijn. Maar de kinderen zelf zoeken ook meer en meer naar hun vroeger gastgezin.

Zoals we trachten in het land waar de kinderen nu wonen enkele vrienden te hebben die er soms in lukken iemand op te sporen, trachten we langs deze weg ook in ons land te zoeken. Soms kennen de vroegere eurochildren nog ongeveer de naam en de gemeente. In kleinere plaatsen lukt het soms, in steden is het reeds moeilijker.

Moesten jullie kunnen helpen, zend dan een mailtje naar

info@eurochildren.be

deugddoende vakanties voor kansarme kinderen bij gastgezinnen.

 

Voor de kinderen uit Duitsland en Oostenrijk (vooral uit vluchtelingencentra) die kwamen toen de naam van onze organisatie nog “Jeugd zonder Land” was, hebben we geen documentatie meer. Bij het verhuizen van het kantoor naar het nieuwe adres was het onmogelijk alle toenmalige “plastic-kadertjes” en steekkaarten mee te nemen, en toen een jaar later door een lek in de waterleiding van het nieuwe gebouw vele dossiers in het water terecht kwamen, ontbrak ook de tijd (en de moed) de oude transportlijsten van de speciale treinen en vliegtuigen te ordenen.

Vanaf de periode waarin we kinderen uitnodigden uit de toenmalige Tsjechoslovaakse Republiek (1989) en de naam werd veranderd in Euro-Children, hebben we wel nog duizenden steekkaarten (dat was het enigste klassement-systeem in de periode toen we nog geen computerbestanden hadden) en soms kunnen we ook daar iets vinden.

Op dit ogenblik trachten we, aan de hand van deze steekkaarten, de periode met kinderen uit Noord-Ierland, toch in te schakelen in de huidige computerbestanden. Het is een reusachtig werk: in het jubileumboek “Vijftig Jaar Euro-Children” lezen we dat er van 1974 tot 2005 in totaal 19 712 kinderen (vooral uit Belfast en Derry) in vakantie kwamen. Zelfs, rekening houdend met het feit dat sommige kinderen meerdere jaren in hetzelfde gezin terugkwamen, gaat het over heel wat “verschillende” kinderen.

Op 09/12/2012 waren reeds 9294 Noord-Ierse kinderen ingegeven in ons computersysteem (op een totaal van 12542 geregistreerde kinderen). ...

 

We willen ook onderlijnen dat we enkel de gegevens hebben, die genoteerd waren toen de kinderen voor de eerste maal in vakantie kwamen met Euro-Children. In Belfast zijn intussen zeker de helft van de gebouwen waarin die kinderen toen leefden afgebroken ... in ons land hebben vele gemeenten intussen een andere postcode .. en vele gastgezinnen wonen ook niet meer op hetzelfde adres of zijn intussen overleden. Maar toch is het soms mogelijk een gastgezin terug te vinden ... het lukte vorige week met een gastgezin waarvan niet de naam van het kind, maar van het gastgezin met B begon ....

 

 

We doen ons best en hopen telkens wat verder te komen.. intussen is een beetje geduld noodzakelijk.

 

 

 

Klik op onderstaande link, misschien kan je ons helpen. Bij contact, steeds het volgnummer (links) vermelden.

r010SearchFriendsHF.pdf

r010SearchFriendsCH.pdf